Loading...

Nieuws 2021

Burgers leggen panklaar groen en sociaal woonproject op tafel

Een groep Rooienaren – aangevuld met kundige meedenkers – heeft een voor Rooise begrippen revolutionair woonplan klaarliggen. Onder de naam Groen-grijs Rooi is er een woonvereniging opgericht met de bedoeling om voor jong en oud circa dertig huurwoningen te bouwen in Sint-Oedenrode. Waar Groen-grijs Rooi dat wil gaan doen, is nog niet bekend.

Wim de Vrij, Mieke van Lankveld en Albert van Stiphout vormen het bestuur van Groen-grijs Rooi. Ze worden geholpen door Rooienaren Stephan van de Moosdijk en Maurice van Osch. Daarnaast worden ze ondersteund door andere specialisten om het plan te doen slagen. 'Gezamenlijk hebben wij de basis gelegd voor dit plan, dat trendsettend zal zijn voor Nederland' zo staat op de website vermeld. Groen-grijs Rooi is ontstaan vanuit een burgerinitiatief. Het is een woonvereniging voor jong en oud (vandaar de termen groen en grijs). Met leden willen ze een woongemeenschap realiseren met betaalbare huurwoningen en centrale ruimten in een groene omgeving.

Omzien naar mekaar Het project steekt uiterst duurzaam in elkaar. In de woonomgeving wordt voorzien in een buurt- en zorgfunctie en een werkplaats met hobbyruimte. De buitenruimte wordt met alle bewoners gedeeld. Privacy blijft belangrijk, maar van de bewoners wordt wel verwacht dat ze naar mekaar omzien. Het is de bedoeling dat de huizen evenwichtig worden verdeeld tussen de senioren en de jongere generatie. De gemeente Meierijstad is enthousiast over het vernieuwende wooninitiatief van Groen-grijs Rooi. “We hebben een verklaring afgegeven, die de initiatiefnemers nodig hebben om in aanmerking te komen voor de subsidie Stimuleringsregeling Wonen en Zorg (SWZ)”, vertelt een persvoorlichter. “Het valt voor dit soort particuliere initiatieven niet mee om grond te verwerven. Maar de leden van Groen-grijs Rooi zijn goed georganiseerd en is goed op de hoogte van kansen. Wij helpen door advisering. Verder is de gemeente ook zelf op zoek naar locaties in Meierijstad en Sint-Oedenrode die interessant kunnen zijn voor vernieuwende woonvormen”. Het bestuur van Groen-grijs Rooi geeft aan dat het bouwen van huizen alleen niet voldoende is. De samenhang tussen ecologie, duurzaamheid en een sociale en zorgzame woonomgeving kunnen niet meer los van elkaar benaderd worden. Deze vier pijlers van Groen-grijs Rooi zijn verenigd in het plan en daarmee sluiten ze naadloos aan op het ripple concept van VIRTUe.

Team VIRTUe Een belangrijk aspect van het project is de samenwerking  met het team van VIRTUe van de Technische Universiteit Eindhoven. In dit team hebben zestig studenten met verschillende studierichtingen hun krachten gebundeld. Het studententeam heeft een nieuw leefconcept ontworpen, genaamd 'ripple'. Uit eenentachtig inzendingen zijn ze daarmee geselecteerd om volgend jaar deel te nemen aan de Solar Decathlon Europe in Wuppertal. Samen met Groen-grijs Rooi gaat het team de uitdaging aan om uit deze eerste ripple lessen te trekken en zo tot een nog beter resultaat te komen voor Groen-grijs Rooi. Zo zal het een trendsettend plan worden.

Oproep aan geïnteresseerden Groen-grijs Rooi roept nu geïnteresseerden op om zich aan te melden als kandidaat huurder, om het plan verder mee te gaan ontwikkelen. Toekomstige huurders kunnen zelf dus actief meedenken en meewerken om het plan te realiseren. Mensen die hier wat voor voelen, kunnen op www.groen-grijsrooi.nl meer informatie vinden. Groen-grijs Rooi staat ook open voor het combineren van bestaande particuliere initiatieven en grondeigenaren, die geïnteresseerd zijn in deze woonvorm.