Loading...

Nieuws 2022

Duurzaam het dak op

Een team van 63 studenten van de Technische Universiteit Eindhoven, team VIRTUe, heeft een duurzame, flexibele woonunit ontwikkeld. Zij doen namelijk mee aan de internationale wedstrijd Solar Decathlon Europe in Wuppertal.

De studenten hebben verschillende achtergronden: van bouwkunde tot psychologie en komen uit verschillende landen. Ze hadden de opdracht om een duurzaam huis op zonne-energie te ontwerpen en die ook daadwerkelijk te bouwen. Ze moesten een woning ontwikkelen die bijdraagt aan het ‘stedelijk verdichten’, die boven op een bestaand gebouw gezet kan worden en die ook écht werkt. Het team werkte samen met bedrijven. In vijf weken hebben ze de woning opgebouwd. Het heeft maandenlang op het terrein van de TU Eindhoven gestaan. Nu zijn de studenten het aan het afbreken om naar Duitsland te gaan en het daar weer op te bouwen voor de wedstrijd.

Golf van invloed De woning heet ‘ripple’, wat rimpel betekent en ontleend is aan het ‘Ripple Effect’. Het duurzame concept moet een golf van invloed veroorzaken, zoals een steen in de vijver ook effect sorteert. Een beweging tot anders nadenken over ontwerpen en bouwen: duurzamer, socialer en efficiënter. En dat begint thuis, bij de bewoners zelf. De compacte woning kan op het dak van een gebouw worden geplaatst, net als een legoblokje. De woning is 70 m² en bestaat uit een studentenkamer, startersappartement en een gemeenschappelijke ruimte. De meubels hebben de nodige opbergruimte. ‘De indeling is flexibel. De bewoners kunnen de badkamer en keuken elders plaatsen. Ook kun je van de woning één grote gezinswoning maken’, zegt student Guido van Laar, één van de trekkers van het VIRTUe team. Hij maakt zelf de vergelijking met Ikea, maar dan voor gebouwen. ‘Je kunt verschuiven, verplaatsen en zelf indelen. Op het dak kunnen bewoners elkaar ook ontmoeten.

Balans Het is de bedoeling dat de bewoners van de unit samen wonen en voorzieningen zoals de oven, koelkast, wasmachine en dakterras met elkaar delen. ‘We willen met de woning de footprint zo klein mogelijk houden’, zegt Guido. ‘De drempel tot sociale interactie moet zo laag mogelijk zijn.'De ontwerpers van de unit hebben goed nagedacht over de balans tussen privacy en gemeenschappelijkheid. De keuken fungeert als ‘buffer’ tussen de kamers. De kamers hebben allemaal een luik die uitkomt op de keuken. ‘Als je het luik opendoet dan kun je contact maken met degene die in de keuken is’, zegt Karim Jaspers, een andere drijvende kracht achter dit ontwerp. ‘Op deze manier bied je de mogelijkheid om je appartement groter te maken op momenten dat een bewoner dit nodig heeft.’

Duurzaam ontwerp De unit is zo duurzaam mogelijk ontworpen. De zonnepanelen die zowel in het dak als in de façade zitten voorzien het huis van energie. Via een systeem, EQUI wordt het elektriciteitsverbruik slim ingezet. De wasmachine en afwasmachine draaien op momenten dat er veel energie is. Erg belangrijk, omdat de zon niet de hele dag schijnt. Het systeem stuurt de apparaten aan. De ontwerpers willen het de bewoners zo makkelijk mogelijk maken om duurzaam te leven. Ze hebben zich van tevoren goed verdiept in het gedrag van mensen rond duurzaamheid. De grootste drempels om duurzaam te leven zijn de kosten en de inspanning. Karim: ‘We hebben ervoor gezorgd dat mensen weinig moeite hoeven te doen en geen kosten hoeven te maken. Ze hebben naast EQUI ook een app ontwikkeld waarmee bewoners inzicht krijgen in hun verbruikt en je helpt om persoonlijke, duurzame doelen te bereiken.

Groen-grijs Rooi Het ripple effect, de ‘rimpel’ ontstaat nu al: De principes van dit ontwerp gebruiken initiatiefnemers van woonvereniging Groen-grijs Rooi voor de woningen die zij willen maken. In Sint-Oedenrode creëren zij een groene, duurzame en sociale woongemeenschap met een buurt- en zorgfunctie. Mieke van Lankveld, één van de initiatiefnemers was direct enthousiast: ‘Dit past perfect bij onze ideeën van duurzaamheid. We willen sociaal én duurzaam zijn. We gaan de lessen van team VIRTUe uit dit woonconcept meenemen en hun ervaringen gebruiken’. Zij hoopt dat dit team de wedstrijd in Duitsland wint. ‘Het biedt antwoord op zowel sociale vraagstukken, de wooncrisis, als de klimaatcrisis.’

Klik hier om het orginele artikel van ZorgSaamWonen te lezen.