Loading...

Nieuws 2023

Groen-grijs Rooi weer stap dichterbij

Sint-Oedenrode – Een plek waar ‘groentjes’, ‘grijze koppies’ en alles ertussenin samen wonen en leven. Die droom bestaat al lang bij het burgerinitiatief Groen-grijs Rooi. En die droom is nu weer een stapje dichterbij gekomen. De plannen voor de woningen en het terrein zijn achter de schermen verder uitgewerkt. En de initiatiefnemers hebben steun gekregen van het Comité van Aanbeveling, dat bestaat uit oud-wethouder Riny van Rinsum en Floor de Vroome, bestuurder bij zorgstichting ’t Heem.

Groen-grijs Rooi is een initiatief van een aantal Rooienaren die méér willen dan een woning. Het burgerinitiatief ontwikkelde een plan voor een woongemeenschap waar mensen van alle leeftijden samen wonen én leven in een groene, duurzame omgeving. Maar wel met behoud van privacy. Naast duurzame, flexibel indeelbare woningen is er ook plek voor een moestuin, speelwadi, vijver, werkplaats/hobbyruimte en een buurthuis.

Vier pijlers
Het plan is gebaseerd op vier pijlers die allemaal even belangrijk zijn: duurzaamheid, ecologie, saamhorigheid en zorgen voor elkaar. De animo voor het plan is groot, ook al is er nog geen exacte locatie bekend voor de woongemeenschap. De gesprekken met de gemeente hierover zijn nog gaande. Er zijn al veel aanmeldingen binnen voor de geplande 30 woningen. Deze woningen variëren in grootte en zijn geschikt voor alleenstaanden, tweepersoonshuishoudens en gezinnen. Ondanks de animo adviseert het bestuur van Groen-grijs Rooi om bij interesse toch contact op te nemen. 

Comité van aanbeveling
Riny van Rinsum en Floor de Vroome zijn erg enthousiast over Groen-grijs Rooi. “Wat word ik enthousiast van dit burgerinitiatief!” zegt Riny van Rinsum. “Een project waarin duurzaamheid, ecologie, zorg en omzien naar elkaar gelijkwaardig verenigd zijn én – minstens zo belangrijk – waar generaties verenigd worden om samen te wonen en leven. Zo’n natuurlijke mix  komt in mijn overtuiging de leefbaarheid en saamhorigheid ten goede”.  Ook Floor de Vroome beveelt dit project van harte aan. “Groen-grijs Rooi is in alle opzichten een vernieuwend project. De invalshoek van samen wonen en leven is heel anders. Ik vind het verfrissend dat dit burgerinitiatief een andere kijk heeft op de actieve rol van senioren en ouderen in de woongemeenschap. Het is waardevol als jong en oud elkaar helpen op een natuurlijk manier. En dat ook nog in een mooie natuurlijke omgeving! Vanuit mijn vakgebied, expertise en ervaring denk ik graag actief mee over de ontwikkeling van dit innovatieve project.”

Helpende handen
Groen-grijs Rooi staat dus in de startblokken en hoopt snel te horen op welke plek in Sint-Oedenrode de woongemeenschap gebouwd kan gaan worden. Achter de schermen wordt hard gewerkt aan de verdere ontwikkeling van dit plan. Helpende handen zijn altijd welkom. Op dit moment is Groen-grijs Rooi onder meer op zoek naar een bestuurslid.

Meer informatie over het burgerinitiatief is te vinden op deze websit en  kunnen belangstellenden zich ook inschrijven.